Areometry

Areometr to jedne z najprostszych urządzeń pomiarowych do mierzenia gęstości cieczy. Pomiar wykorzystuje siłę wyporu. Areometr po zanurzeniu w cieczy pływa po jej powierzchni w pozycji pionowej. Głębokość na jaką się zanurza dolna część areometru wynika z różnicy między ciężarem areometru a ciężarem wypartej przez areometr cieczy.

Aby wykonać pomiar areometrem, należy do cylindra laboratoryjnego wlać badane medium, włożyć areometr i na jego skali odczytać wynik. Areometry najczęściej kalibrowane są dla temperatury 20°C, dlatego nalezy zawsze zadbać o właściwą temperaturę medium.

7 produkt(ów)

na stronę
  1. Areometry uniwersalne

    Areometry uniwersalne

    • bez termometru,
    • dokładność 001 lub 002 g/cm3,
    • bez świadectwa wzorcowania,
    • świadectwo wzorcowania jako opcja za dodatkową opłatą.
  2. Termoareometry uniwersalne

    Termoareometry uniwersalne

    • areometr z termometrem
    • dokładność 0.001 g/cm3,
    • termometr 0+400C / 1.0°C.
    • bez świadectwa wzorcowania.
  3. Cukromierze

    Cukromierze

    • bez termometru,
    • dokładność 01% lub 0.5%,
    • możliwość zamówienia cukromierzy w skali Brix lub Bailling.
  4. Cukromierze  z termometrem

    Cukromierze z termometrem

    • dokładność 0.1%,
    • termometr 0+35°C /1°C,
    • możliwość zamówienia cukromierzy w skali Brix lub Bailling.
  5. Tłuszczomierze do mleka, śmietany, twarogu, sera, masła

    Tłuszczomierze do mleka, śmietany, twarogu, sera, masła

    • do mleka, śmietany, twarogu, sera, masła
    • sprzedawane w opakowaniach po 10szt.
    • w ofercie również tłuszczomierze legalizowane
  6. Alkoholomierze

    Alkoholomierze

    • bez termometru,
    • dokładność 0.2%,
    • długość 200mm,
    • bez świadectwa wzorcowania.
  7. Termoalkoholomierze precyzyjne

    Termoalkoholomierze precyzyjne

    • dokładność 0.1%,
    • termometr 0+30°C / 0.5°C,
    • bez świadectwa wzorcowania.

7 produkt(ów)

na stronę